Start met sparen
Start met sparen
Levensreddende vaardigheden als reanimatie, hulp bij verstikking of bloedingen: ze kunnen het verschil maken tussen leven en dood. Sinds schooljaar 2022–2023 bestaat er een officieel curriculum EHBO voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Een belangrijk initiatief, want jongeren zijn vaker dan je denkt de eerste die iets kunnen doen bij een ongeluk op school, thuis of op straat.
Maar hoe geef je EHBO-onderwijs vorm op een manier die praktisch, actief en haalbaar is? En moeten we dit niet gewoon verplicht stellen in het examenprogramma?
Het curriculum bestaat uit twee delen:
Het doel? Jongeren bewust maken van hun omgeving, de juiste stappen leren zetten en vooral: durven handelen. Actiebereidheid is een kernbegrip in dit programma.
EHBO leer je niet alleen uit een boek het gaat ook om doen. Toch begint elke goede les met een heldere theoretische basis. Vanuit daar kun je werken met actieve werkvormen die EHBO tastbaar en begrijpelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan:
Zo creëer je lessen waarin leerlingen oefenen met keuzes maken, samenwerken en communiceren onder druk. Precies de vaardigheden die ook in echte noodsituaties belangrijk zijn.
Op CC Nassau Veluwe is EHBO niet alleen voorbehouden aan personeel. De school leidt leerlingen op tot BHV’er. Zij worden vervolgens ingezet tijdens schoolactiviteiten zoals sportdagen en feesten, en oefenen regelmatig. Het resultaat: EHBO leeft onder leerlingen en personeel. Ze nemen initiatief, denken mee, en blijven betrokken ook na hun schooltijd.
De aanpak is simpel: intern opleiden waar mogelijk, EHBO aan vakken koppelen zoals LO of biologie, en leerlingen echt betrekken. Het praktijkvoorbeeld laat zien: als je veiligheid serieus neemt, kun je er samen werk van maken.
Bron praktijkvoorbeeld: Arboportaal – Leer het de leerling
Het curriculum EHBO is er. De leermiddelen zijn er. De urgentie is er. Maar nu de vraag aan jou:
Meer weten over werkvormen om EHBO praktisch te maken? Bekijk onze tools op www.edunorm.nl