Doorgaan naar inhoud
Weekdeal: Vernieuwde Reanimatie-oefenset met 40 beweringen – nu voor €24,95!
Weekdeal: Vernieuwde Reanimatie-oefenset met 40 beweringen – nu voor €24,95!
Waarom actieve werkvormen onmisbaar zijn in BHV- en EHBO-trainingen - 5 voorbeeld werkvormen

Waarom actieve werkvormen onmisbaar zijn in BHV- en EHBO-trainingen - 5 voorbeeld werkvormen

Veel BHV- en EHBO-trainingen voelen nog steeds als eenrichtingsverkeer. Jij praat, zij luisteren. Maar hoe goed blijft die kennis eigenlijk hangen? Wil je dat deelnemers echt onthouden wat ze moeten doen in noodsituaties, dan is het tijd voor actie. Letterlijk. Actieve werkvormen maken het verschil.

Waarom je training nu nog te veel 'zendt'

Instructeurs en opleiders zijn vaak experts in hun vak, maar geen didactici. Daardoor ligt de focus in trainingen vaak op uitleggen en demonstreren. Prima voor de basis, maar het blijft nauwelijks hangen bij cursisten. Cursisten haken af als ze alleen maar moeten luisteren of toekijken. Zeker als ze dezelfde training al voor de derde keer volgen.

Wat actieve werkvormen toevoegen

Actieve werkvormen zetten deelnemers aan het denken, praten, doen en samenwerken. Ze vergroten de betrokkenheid, stimuleren herhaling en zorgen dat informatie beter wordt opgeslagen in het geheugen. Bovendien maken ze je les dynamischer en leuker – voor jou én je cursisten.

Checklist: 5 werkvormen die jij kunt inzetten

  • Dominospel – Laat deelnemers begrippen, pictogrammen of stappen aan elkaar koppelen. Perfect voor herhaling en begripsvorming.
  • Pubquiz – Test kennis op een speelse manier. Werkt uitstekend als energizer of afsluiter van een lesonderdeel.
  • Situatiekaarten – Geef deelnemers realistische noodsituaties op kaartjes. Laat ze uitleggen wat ze zouden doen en waarom. Stimuleert toepassen van kennis en kritisch denken.
  • Stellingen en discussie – Gooi een prikkelende stelling in de groep en laat deelnemers hun mening onderbouwen. Zorgt voor bewustwording en verdieping.
  • Posteropdrachten – Laat kleine groepjes samen een poster maken over een thema zoals brandpreventie of reanimatie. Zet aan tot samenwerken en creatief verwerken van kennis.

Hoe begin je ermee zonder veel gedoe?

Je hoeft je hele training niet om te gooien. Begin klein: vervang een theoretisch onderdeel door een quiz, of start je les met een domino-opdracht. Veel werkvormen kosten nauwelijks voorbereiding, zeker als je gebruikmaakt van kant-en-klare tools. Edunorm biedt bijvoorbeeld spellen die je direct kunt inzetten in jouw les – praktisch, bewezen effectief en gegarandeerd activerend.

Volgend artikel BHV-casussen die je training direct spannender maken